Marco Schreurs en Simon van der Veer beschreven in hun uitgave Animal Firm door Marco Schreurs – Managementboek.nl vijf vuistregels voor succesvolle ondernemingen die verschillende diersoorten al duizenden jaren toepassen. Zij onderscheiden vijf diersoorten; het bundelen van ieders specifieke eigenschappen is de sleutel naar succes.  

Drie aapjes

Als notulist van een vergadering ben je als de drie Japanse aapjes Mizaru, Kikazaru en Iwazaru: ziet, hoort en spreekt geen kwaad. Mijn taak is belangrijk: een onafhankelijk verslag maken, overzien wat belangrijk is en beoordelen wat er in het verslag moet en wat niet.  Dit vereist een bepaalde instelling van mij als notulist. Het is wijs te observeren, overzicht te hebben en af te zien van mijn eigen oordeel.

Ik voel mij daarbij geen vlieg op de muur, maar juist uil in de toren.

Het addertje onder het gras

De vergelijking met de uil is hier passend: hij ziet veel, heeft goed ontwikkelde oren, is observerend en maakt bij voorkeur geen onderdeel uit van ‘de waan van de dag’. Een addertje onder het gras is hierbij: oordelen en snel conclusies trekken (‘ergens iets van vinden’). Een leerproces voor het management/de assistente is om oordelen even te parkeren en eerst de eigen gedachten te overzien. Titia Huisman besteedt hier aandacht aan in haar Podcast voor management assistants: leer uilen – blog.secretary.nl

Wilt u ook professionele notulen?

Wees dan een kangoeroe. Neem vandaag nog contact op met mij op via Notulist – AllerHandenHulp